COP в София

“Млади За Земята” проведоха първата симулация на Конференцията на ООН по изменението на климата в София!

IMG_1249Какво означава да водим преговори за климата и да взимаме решения за бъдещето на планетата? Оставяйки настрана държавните представители, срещите на високо равнище, медийните изявления и репортажи, група от шестнадесет млади момичета и момчета вече могат да ни отговорят на тези въпроси! Защото се включиха в симулацията на конференциятата на ООН за климатичните промени – “COP в София”, която се проведе на 25-и ноември в клуб-ресторант “Яйцето” на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Независимо от сферата си на образование и работа, участниците влязоха в ролите на правителствени делегати от цял свят. Делегациите бяха три – “Развити страни”, “Бързо развиващи се страни” и “Развиващи се страни”, а целта една – най-добрият общ сценарий за действие, който да ограничи повишаването на температурата до 2 °C до 2100 г.

Коя година трябва да започне намаляването на емисиите на CO2 в атмосферата за отделните групи държави? И колко бързо? А какъв е справедливият бюджет, с който развитите държави да подкрепят прехода на страните, които все още се развиват?

Поставени в ситуация – aко няма fair share, няма бъдеще, участниците признаха: “Директното въвличане в проблема ни накара да осъзнаем неотложната нужда от действие и промяна!” Това е и едно от най-ценните потвърждения за нас –  простите практики, които карат хората лично да преживеят дадена ситуация, първо дават глобален поглед върху нещата, а след това насочват вниманието към нас самите. Провокират равносметка и ни карат да се замислим за ролята, отношението и възможностите ни за влияние. Някои от участниците смело го нарекоха “демократичен капитализъм”.

IMG_1263Това е и едно от най-силните доказателства за позитивните резултати от провеждането на “COP в София” – споделените мнения за промяната в мисленето на повечето от участниците: “След като участвах в тази симулация, без съмнение ще чета новините, ще се интересувам и приемам доста по-критично дискусиите и предприеманите действия за справяне с климатичните промени”, споделя един от участниците. „Браво!“ – казваме ние, защото това беше целта на занятието.

Галерия снимки от симулацията 

Инициативата беше част от младежката международната кампания Climate Changing me (http://mladi.zazemiata.org/climate-changing-me-3/), посветена на промените в климата. Climate Changing Me дава гласност на вижданията на обикновените хора относно климатичните промени – как ги засягат днес и утре.

В основата си COP in My City (CiMC) е инициатива, създадена, водена и предназначена за хората по света, които търсят промяна, започвайки от себе си. Невъзможността за участие и преживяване на Конференцията на ООН по изменението на климата ражда идеята за CiMC. През 2012 година, създавайки комплект от инструменти и симулационна методология, група от млади лидери за климата започват да провеждат първите simul-actions – симулации, които водят до действия. Разиграват срещата Rio+20 в десет различни града, доказвайки идеята си, че младите хора са готови да играят активна роля в международните преговори за климата и да формират собствената си визия за устойчив свят. За пет години инициативата CiMC, родена в Париж, е проведена над 215 пъти в повече от 30 държави и достига до над 16 000 души по света. Повече информация на http://copinmycity.weebly.com/