Млади Приятели на Земята Европа заедно срещу ТТИП

Обучение на работните групи „Храна и Земеделие“ и „Климатична справедливост“ на мрежата Млади Приятели на Земята Европа се проведе в Ирландия между 26 и 30 март. Младежи от няколко различни държави се събраха в селището Глендалох намиращо се на 50 км от Дъблин. Участие в обучението и по-специално в работната група Храна и Земеделие, взе и Кристиян Найденов от МЛАДИ За Земята. Ето какво сподели той:

Автор: Andreas Link

Автор: Andreas Link

„Една от главните теми на обучението беше тази за търговското споразумение между ЕС и САЩ (ТТИП) – какво представлява то и какво може да се направи за да му се противопоставим. Върху тези въпроси ще работим в европейската работна група по Храна и Земеделие, а също и МЛАДИ За Земята. По време на обучението решихме да стартираме информационна кампания относно ТТИП, на международно и национално ниво, тъй като открихме, че споделяме общ проблем, а именно, че голяма част от нашите сънародници не знаят нищо за преговорите, които се водят между САЩ и ЕС за търговско и инвестиционно партньорство. Разбира се, това е съвсем нормално, предвид, че те се водят съвсем скришно от публиката. Точно заради това, ние искаме да подкрепим и подпомогнем вече стартиралите кампании и да покажем на хората какви опасности крие ТТИП.“

Пример за заплаха, произтичаща от споразумението е вносът на говеждо отглеждано с хормони за растеж. В ЕС е незаконно, но в САЩ, на кравите често са давани точно такива хормони.

Благодарение на новото търговско споразумение между ЕС и САЩ, европейците скоро може да ядат повече храни, например пуканки, замърсени с ГМО съставки. Преговарящите от страна на САЩ и лобистите от индустрията се борят да отслабят правилата за внос на ГМО в ЕС, така че да навлязат в европейските магазини.

„Другата работна група „Климатична справедливост“ пък обсъждаше бъдещите си действия спрямо промените в климата и участието им на Климатичната конференция COP21 през декември тази година в Париж. Край Париж ще бъде и ежегодният Летен лагер на мрежата Млади Приятели на Земята Европа, също посветен на актуалната тема „Климатична справедливост“.