Млади приятели на Земята съживяват еднократните опаковки в изложба

Една от първите10888231_622443297882086_63863663_n инициативи на новосформираното младежко крило на екологично сдружение „За Земята” е провеждането на Конкурс по създаването на произведения на изкуството от боклук в 3 категории Скулптури, Бижута и Битова техника (маси, столове, лампи и др.).

Инициативата насочва общественото внимание към  проблема с нарастващата употреба на еднократни опаковки в ежедневието ни. Младите хора искат да повишат екологичната култура у връстниците си и да спомогнат за промяна на отношението им към употребата на изделия за еднократна употреба и генерирането на боклук.

Младите активисти канят младежи до 30 г. да се включат в конкурс по създаването на произведения на изкуството от отпадъци на тема „Земята не е за еднократна употреба”.

В периода 17-24 януари ще бъде предоставено творческо пространство в Лабораторията за градски дизайн на сдружение „Трансформатори”.

Желаещите да участват в конкурса могат да попълнят регистрационната форма до 16 януари 2015г.

Снимка на най-доброто произведение ще бъде използвана за дизайн на рекламни тениски, които ще се продават в подкрепа на Чистене 2015 г. - ежегодна кампания на За Земята по почистване на труднодостъпни планински местности. Интересни награди като книги на екологична тематика, канчета и торбички за многократна употреба очакват участниците в конкурса.

e-hemispereСъздадените произведения ще бъдат изложени в Лабораторията за градски дизайн на 25 януари, като по време на изложбата посетителите ще гласуват за трите най-добри изделия в категориите Скулптури, Бижута и Битова техника. Участниците и посетителите на изложбата ще получат полезни съвети как могат да намалят генерирането на отпадъци,  ще разберат какво представлява стратегията “Нулеви отпадъци”, както и ще се насладят на акустична музикална програма.

След изложбата гласуването ще продължи онлайн във фейсбук от 26 януари до 6 февруари. В резултат на онлайн гласуването и броят на гласовете от самата изложба ще бъдат излъчени победителите от трите категории.

Със съгласието на авторите произведенията им ще се продават благотворително за набиране на средства за Чистене 2015 г. по време на самата изложба.

Условия за участие:

Участниците могат да работят самостоятелно или в екипи до трима души.

Допустимите материали са използвани опаковки и предмети за еднократна употреба – хартиени и пластмасови опаковки, найлонови торбички, кофички от кисело мляко, изгорели крушки и други.

Материалите трябва да бъдат предварително подготвени/събрани от участниците.

Помощни материали като лепило, ножици и др. ще бъдат осигурени от организаторите.

Произведенията от категория „Скулптури“ трябва да бъдат най-малко 50 см. високи.

Актуална информация за конкурса може да намерите във фейсбук събитието му.

Млади приятели на Земята искат да покажат, че животът на еднократните стоки и опаковки не трябва да приключва на депото за отпадъци. Опаковките могат да бъдат и ресурс за създаването на красиви предмети. За жалост рециклирането не е решение на проблема –  обикновено найлоновите торбички се използват за производство на нови торбички, които обаче не са подходящи за хранителната промишленост.  Но в същото време разходите за рециклиране на найлонови торбички надвишават стойността им и повечето съоръжения за рециклиране не ги приемат. Те просто биват изхвърляни с останалата част от боклука. Затова най-доброто, което може да се направи е да се върви към постепенно намаляване на използването им и заместването им с продукти и опаковки с дълъг живот на използване.