Платнена торбичка или найлонова?

По случай 3 юли- Световният ден без найлонови торбички, решихме да ви припомним някои факти за найлоновите торбички за еднократна употреба. Те са:

zacskoЛоши за планетата
Отнема им стотици години да се разградят, като не само замърсяват околната среда, но всъщност пряко нарушават живота на много организми
Лошо проектирани
Няма смисъл да се произвежда нещо, което трае стотици години, а се използва в продължение на няколко минути. Това е противоречие в „изхвърлящото“ общество, където нищо хубаво не издържа, докато лошите продукти са вечни.
Скъпи
Производителите отказват да поемат отговорност за въздействието на техния продукт. Найлоновите торбички са евтини за производство, но много скъпи за самата околна среда.
Лоши за твоето мислене
Те въплъщават посланието на „изхвърлящото“ общество, което постоянно замърсява планетата.
Несправедливи
Бъдещите поколения ще страдат от замърсяването причинено от найлоновите торбички, без да имат някаква полза. Бъдещите поколение нямат право на глас, но са задължени да търпят.plastic-grocery-bags-mtsofan-Fickr
92% от 95,5 милиарда
торбички в ЕС през 2010 са
Направени от суров нефт
т.е. изчерпаем ресурс
Влизат в хранителната верига
Раздробен пластмасов отпадък в морето попада в хранителната верига

Знаете ли че?

  • Средно, пластмасовата торбичка се ползва 25 минути.
  • В зависимост от пластмасата на една торбичка са ѝ нужни между 100-500 години за да се разпадне.
  • Около 1 милион найлонови торбички по света са в употреба в тази 1 минута.
  • Средностатистическия европеец използва 500 торбички годишно. Европейците категорично подкрепят забраната на торбичките за еднократна употреба.
  • 80% от отпадъка в морските води е пластмаса.
  • 3,4 милиона найлонови торбички се произвеждат в Европа всяка година. Това съответства на теглото на повече от 2 милиона коли!

Но стига толкова за пластмасите; какво да кажем за тяхната алтернатива – платнените торбички за пазаруване?

Всяка торбичка за многократна употреба може да елиминира стотици (ако не и хиляди) найлонови торбички.

eco-tote-bag-twoВсе повече различни видове торбички за многократна употреба се появяват на пазара в отговор на нарастващото потребителско търсене. Те са изработени от различни растителни влакна, включително памук, коноп, бамбук и юта. Когато тези влакна се отглеждат по биологичен и устойчив начин, чантите са добра и екологoсъобразна алтернатива на различните видове пластмасови пазарски чанти. Те са силни, здрави и дълготрайни, могат да бъдат използвани отново и отново. Когато се наложи да се изхвърлят, биоразградимите им влакна са по-безопасни за околната среда, докато те разграждат, а могат и да бъдат рециклирани и използвани отново като дрехи от рециклиран текстил, като пълнеж на дюшеци и домашно обзавеждане, като промишлени почистващи кърпички.

Основният недостатък на тези торбички е първоначалната им по-висока стойност. Но хилядите пъти, които ще можете да използвате всяка торбичка оправдава себестойността й. Това означава, че тя е по-зелената опция, която също ще ви спести пари в дългосрочен план.

Най-евтиният вариант е безплатната найлоновата торбичка, която все още свободно се раздава в някои магазини, но това е може би най-лошият и анти-зелен вариант. Най-добрият начин да пазарувате зелено е с платнени торбички, изработени от органични и устойчиви растителни влакна. Ако се налага да използвате други торбички, не забравяйте да ги използвате повторно, колкото е възможно повече, преди да отидат в кошчето.

DSC_3228