Веган акция на МЛАДИ

IMG_3393Мирис на ухаеща, топла крем-супа от праз радваше посетителите на Екофестивала на любовта и виното на 14-ти февруари. Раздаването на безплатна веган гозба на фермерския пазар Римската стена беше част от акцията на Млади За Земята „Любовта минава през стомаха”, с която привлякохме общественото вниманието върху ползите от сезонното хранене с продукти от региона, като избягваме месото.

Съставките за крем-супата от праз закупихме от производители от Софийски села, които редовно предлагат продукцията си на фермерските пазари. С цел екологичния отпечатък на акцията ни да бъде максимално нисък (с почти нулеви отпадъци), сервирахме ястието в пълнозърнесто издълбано хлебче и предоставихме дървени лъжици, които могат да се използват още няколко пъти.

_OLY2742Под съпровода на галеща ухото музика, посетителите на фестивала бързо-бързо хапваха ароматната супа, а някои се връщаха и за още. Най-голям интерес гозбата предизвика у децата. Техните родители също бяха приятно изненадани от нашето вкусно и здравословно обедно предложение и не се поколебаха да го предложат на малчуганите си.

За посетителите на щанда ни бяхме подготвили информационни материали с лесни стъпки „Как да стана вегетарианец?”, MEAT ATLAS Facts and figures about the animal sweeat, 2014, Friends of theEarthEurope и др.

IMG_0036Гостите на фестивала искрено харесаха идеята ни за крем-супа, от местни сезонни зеленчуци, с  която да разнообразят зимното си меню. Зарадваха се и на инициативата ни да публикуваме всеки месец предложения за сезонни веган ястие на сайта на МЛАДИ за Земята.

Посетителите на щанда се интересуваха от предстоящи инициативи на младежката ни група и как биха могли да се включат в тях.

Галерия със снимки от акцията е достъпна тук.

А ето и рецептата за нашата крем-супа от праз:

Продукти:

5 моркова
500г. праз
400г. картофи
4 с.л. зехтин
1 ч.л. морска сол
5 скилидки чесън
1 ч.л. сминдух
едро смлян черен пипер на вкус
1.8 литра вода

Начин на приготвяне:

Празът, морковите и картофите се обелват и нарязват на малки парченца. Слагат се да врат в горещата подсолена вода, заедно с мазнината. Когато зеленчуците омекнат се добавя чесъна, сминдуха и черния пипер. Оставя се да поври още 10-тина минути, след което цялото съдържание се пасира.

Да ви е сладко!