Всички са поканени на младежки фестивал „За Земята“ на 14 март

Action_Festival invitation
Акция за популяризиране на Младежки фестивал За Земята, Zdravko Yonchev Photography/ АртФотоФонд

От „МЛАДИ За Земята“ ви каним на младежки фестивал „За Земята“ на 14 март в Underground gallery/studio на Сточна гара, ул. Владайска река 4, етаж 4.
Събитието представя различни инициативи на младите хора в България, посветени на опазване на околната среда. Ще се включат проекти от цялата страна с над 25 щанда и пространства за споделяне.

 

Откриваме точно в 11 часа със специалното участие на рапъра-еколог El Freegano.
Презентации на успешни зелени дейности ще се провеждат едновременно в две сесии. Ще има още практика по йога, дискусии, четене на зелени разкази, театър и концерт. Тези, които искат да научат нещо практично, са добре дошли да се включат в работилници за правене на здравословни храни и напитки, домашно компостиране,  приготвяне на натурална козметика, работа с дърво и глина и други.

ПРОГРАМА

Презентации сесия 1:
11:30-12:00 Александър Иванов ще ни разкаже за потенциала на конопената култура в опазването на околната среда.
12:10-12:40 Международно гражданско движение „Да спрем екоцида” за криминализиране унищожението на природата.
12:50-13:20 От ферма за калифорнийски червеи и биохумус BioDynamic Bulgaria ще обяснят що е то калифорнийски червей; компостиране с калифорнийски червей; производство на биохумус и ползите за околната среда.
13:30-14:00 „Пътуванията – стока за продажба или път към духовно обогатяване?“ – екипът на сайта за устойчив туризъм и идеи за пътешествия Gowhere.bg ще отговорят на въпросите: можем ли заедно да променим доминиращия в обществото модел за развитие на туризма, подчинен главно на стремежа към максимални печалби? Какви алтернативи на масовия туризъм са възможни? Как можем да увеличим ползите за хората, като в същото време съхраняваме околната среда и културата?
14:10-14:40 Coshare/Кошер ще разкажат за своя проект „Осинови си кошер!”, с който целят да подпомогнат партньорството между социално отговорните компании и пчеларския сектор, за да се увеличи броят на пчелите и да се запазят като вид.
14:50-15:20 София Грийн Тур – обиколки из зелена София – за да опознаете природното, историческото и културно наследство настолицата ни.
15:30-15:50 Фондация „Идея в действие”ще представят своята благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки, като с получената сума от предаването им за рециклиране закупуват електрически уреди за центрове за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителска грижа в страната. По време на фестивала също ще се събират пластмасови капачки – донесете вашите!
16:00-16:45 „Запази бъдещето, промени хранителната система“ от Младежка мрежа на Слоу Фууд България
17:00-18:00 Презентация-дискусия от Димо Стефанов – „Waste No More ферма в бъдещето“ – визия за продуктивно сътворчество

Презентации сесия 2:
11:30-11:50 „Фабрика за природа” – инициатива за компостиране на биоразградим отпадък от домакинствата чрез ефективни микроорганизми
13:15-14:00 От „Училище за природата“ в с. Влахи са подготвили презентация на дейността си и игра с въпроси, в която ще имате възможността да се включите.
14:10-14:40 Сдружение „Зелен” ще представят своята организация, чиято цел е  да дава шанс за реализация на стойностните идеи на младите хора… ще предизвикат гостите на фестивала с провеждането на интересен експеримент.
14:50-15:30 За „Лечебните свойства на пречистванията” ще ви разкаже Антон Андонов от Андоново
15:40-16:00 Емилия Проданова ще сподели подробности за своята инициатива „Challenge for change – предизвикай супергероя в себе си“ – он-лайн платформа с месечни предизвикателства.
16:10-16:40 „Какво е ТТИП?“ – за международното търговско споразумение от „За Земята“.
16:50-17:20 От  фондация „Екоцентрик” ще представят своя образователен интерактивен проект „КонсУмувай“, насочен към младежи в гимназиална възраст, в шест града от Западна България. Проектът е фокусиран върху разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот.
17:30-18:00 Обучение за Млади лидери

Освен презентациите ви очакват още:
12:00-13:00 Практика по йога с Христо Христов – El Freegano . Носете си шалте, ако имате. Ние също ще донесем няколко, но може да не стигнат за всички.
15:00-16:00 „Възможности за развитие на екологичен транспорт” – дискусия със Стефан Стефанов
16:30-17:30 Човешката библиотека: четене на зелени разкази и зелено книгоиздаване . „Зелени разкази (ама наистина)“ събира текстовете, които ни вдъхновяват да се замислим за връзката ни с целия свят отвъд човека и човечеството. А после и да се задействаме, за да я заздравим.

19:00-19:30 Театър: „RED“ на Радослав Йорданов, откъс от моноспектакъла. „RED“ е базиран на текстове от Ерик Богосян, има над 80 представления и е един от най-добрите спектакли на софийската алтернативна сцена.
20:00-21:30 Kонцерт на The Bedlam Club.

Работилници  за активно участие и подобряване на уменията:
15:30 ч. Работилница за сурови бонбони – такса 5 лв. (цената включва кутийка с бонбони за вкъщи).
През целия ден:
-          Арт работилница за рециклиране от сдружение “Cre8”.
-          Работилница за правене на балсам за устни от Сапунена работилница – такса 4 лв.
-          Работилница за сок и смути от Здравей. Ще имате възможност да направите сами сок или смути изцяло по ваш вкус. На     разположение ще са ви разнообразни плодове и зеленчуци, както и Здравей суперхрани – такса 2 лв.
-          Роботилница за глинени изделия с Росица Занкова – такса 5 лв.
-          Работилница по дърворезба
-          Работилница “Как да си направим домашен компостер от рециклирани материали и да го поддържаме в затворени пространства” от BioDynamic Bulgaria

По време на фестивала можете да посетите щандовете на:
МЛАДИ за Земята│ BioDynamic Bulgaria с биохумус│ Е-лек с лечебни мазила и натурална козметика│ Сдружение „Зелен”│ Андоново с натурален продукт мед с куркума│ Фондация „Идея в действие”│ Здравей│ Сапунена работилница│ „Да спрем екоцида”│ Фабрика за природа│ Bionauts Handmade Cosmetics│ „Резиденция Баба” – проект на Фабрика за идеи; │Samodiva’s Treasures – аксесоари-уникати от плат│ СИПИ. еу│ Slow Food Youth Network София│ Waste No Morе│ Суровата Яна│ Проект „Айляк крафт бира│ Дрехи от линията „Пази нашата природа“ от Niki Bo│ Родово имение „Изворче“ с лечебни мехлеми, натурални хранителни добавки│ Кошер│ На пчелите с любов.

Очакваме ви, за да се забавляваме заедно, да си говорим за природата и нейното опазване, здравословният начин на живот и успешните зелени проекти!