“ЗА” обособяване на резервата MAPS – надежда за хората, енергията и природата.

По време на Mocк COP26 има множество възможности за обмяна на опит между младите лидери за климата, като сега ще ви разкажем за инициатива, с която ни запозна млад Амбасадор на инициативата от Африка.

parvatiЗад съкращението MAPS стои Marine Arctic Peace Sanctuary, т.е. Говорим за обособяването на защитена зона/резерват Северен ледовит океан.

MAPS подкрепя целите за устойчиво развитие на ООН и предлага практически, ефективни и незабавни мерки за справяне с климатичната криза, като обявява частта на Северния ледовит океан, която е на север от северния полярен кръг, за резерват – за зона, свободна от експлоатация. Забраняват се всички дейности, които вредят на крехката екосистема на Северния ледовит океан.

Защитата на Северния ледовит океан е мярка, която предпазва ледниците от разрушение и експлоатация, като по този начин предотвратява покачването на температурите и природните бедствия като пожари, наводнения и суша, а това дава възможност животът на Земята да продължи.

Също така, MAPS призовава изкопаемите горива да се заменят с устойчива енергия по целия свят, и обединява и ангажира световните лидери да променят приоритетите си – да заменят краткотрайната индивидуална изгода с дълготрайното общо благо, защото краткотрайната печалба води до дълготрайни последствия.

Споразумението MAPS

Rady MAPS Голяма част от Северния ледовит океан не е защитена от Конвенция на ООН по морско право / United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), което позволява експлоатацията на природните му ресурси. Споразумението MAPS е добавка към UNCLOS, която защитава водите на Северния ледовит океан, които са на север от северния полярен кръг.
Според научните изследвания, за да спрем плашещата загуба на биоразнообразие, на която вече сме свидетели, близо половината планета трябва да стане защитена зона. Затова и MAPS е абсолютна необходимост, а не крайна цел.
Всяка държава-членка на ООН има правото да подпише споразумението. То влиза в сила с подписите на 99 от държавите-членки.

Инициативата е подкрепена от множество учени и природозащитници като д-р. Джейн Гудал и капитан Пол Уотсън (един от създателите на „Greenpeace“, създател и президент на Sea Shepherd Conservation Society).

Имаме нужда от осъществяването на MAPS сега! Планетата и човечеството не могат да чакат повече.

sign MAPSПодпишете и разпространете петицията https://parvati.org/sign-the-petition/

А ако искате да отидете на следващото ниво я споделете в социалните мрежи с призив към българския министър-председател за ратификация на споразумението с хаштаг #SignMAPS

Включете се в движението MAPS като посланик (MAPS ambassador) (все още няма български посланици на каузата):