Активни, обединени и идейни – младежи от Европа на летния лагер на За Земята

Успешно завърши международния младежки лагер на мрежата Young Friends of the Earth Europe (YFoEE)  и За Земята край язовир Голям Беглик в Родопите. От 14 до 20 август в лагера взеха участие 54 младежи от общо 15 страни. Малко преди своето отпътуване от лагера активистите изразиха своята подкрепа към дългогодишната кампания на За Земята по почистване на труднодостъпни природни местности – „Боклукът в раницата“. Младежите се снимаха за спомен как пробождат чудовище, създадено от боклук, събран от тях в планината.

След като разбраха подробности за започващото седмица след лагера Чистене в НП „Рила“, младежите пожелаха да допринесат към инициативата. По време на еднодневен преход в местността Беглика в Западните Родопи те събраха 2 чувала с отпадъци от разнообразно естествo. От събрания боклук бе създаден дракон, който активистите промушиха със собствените си прибори за хранене.

Акцията на младежите беше насочена към борбата с прекомерните отпадъци, включително от хранителната индустрия, и към популяризиране на устойчивите хранителни навици. Цяла седмица участниците демонстрираха ползите от храненето без месо, като консумираха само вегетариански гозби от сезонни плодове и зеленчуци, отгледани в близост до района на лагера. Чувстваха се здрави и силни, готови за усвояване на нови знания и умения. А такива не липсваха.

This slideshow requires JavaScript.

Имаше разнообразни работилници по теми като пермакултурен дизайн, градско земеделие, компостиране – неща, които всеки човек лесно би могъл да опита и практикува. Обсъждаха се и въпроси на европейски ниво като Общата селскостопанска политика на съюза, Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции и заплахите за хранителната независимост, мястото на храната в degrowth дебата. Младежите се включиха активно и в сесиите за повишаване на капацитета – умения за фасилитиране на срещи, водене на креативни кампании и работа с медиите. Имаше и много желаещи да предадат своите знания и умения на колегите си, като спонтанно бяха организирани работилници за силата на фото посланията, как да създадеш банер, как да увеличиш креативността на групата, а също и създаване на изкуство чрез природни материали, жонглиране и босоного тичане.

Идея, която се роди по време на лагера и обедини участниците, е създаването на книжка с рецепти от родните им места. Всяка страна ще представи 2 рецепти – за една зимна и една лятна вегетарианска традиционна гозба, която със смяната на няколко съставки да може да бъде трансформирана във веганска. Освен идеи за вкусни ястия, книжката ще съдържа и полезна информация за веганския и вегетарианския начин на хранене, какви са вредите от индустриалното производство на месо върху околната среда и човешкото здраве и как можем да си набавим всички полезни и нужни хранителни елементи, без да консумираме месо.

Ако желаете да помогнете с избора на рецепти от България, можете да изпратите вашите предложения на r.slavkova@zazemiata.org до 20 септември.