„Лагер за [бъдеще]” срещна активисти и хора изгубили домовете си заради въглищна мина

69570840_1180028512180258_1189475769399640064_nТазгодишният летен лагер на мрежата „Млади приятели на Земята Европа“ (Young Friends of the Earth Europe/YFoEE) се проведе като част от немския „Лагер за [бъдеще]” ( camp for [future] ), от 2-ри до 11-ти август. Избраното място бе в Северен Рейн-Вестфалия (Nordrhein-Westfalen), в близост до Кьолн и голяма въглищна мина. В знак на съпричастност, „Лагерът за [бъдеще]“ бе посетен и от шведската активистка Грета Тунберг, основоположник на движението Fridays for Future / „Петъци за бъдеще“ и обединител на глобалното младежко климатично движение.

Летният лагер беше посветен на климатичните промени, като основният фокус беше върху проблемите на местната общност – миннодобивната дейност и изселването, свързано с разрастването й. Освен местните младежи към „Лагера за [бъдеще]” се присъединиха и млади активисти от YFoEE от над 20 страни. От българска страна участваха Яна и Димитра, които обмениха опит и знания, създавайки приятелства с другите участници.

kiioln

Програмата на лагера беше изключително разнообразна и включваше работилници, дискусии, прожекции на филми, посещения на тематични местности и мащабна климатична акция в Кьолн. Работилниците свързваха основната тема за климатичните промени с теми като миграцията, медиите, човешките права, промените в поведението и привилегиите.

common place

Едно от най-впечатляващите преживявания беше срещата на участниците в лагера с местни хора, загубили домовете си, поради разрастването на най-голямата лигнитна мина в Европа, разработвана от корпорацията RWE. Активистите имаха шанса да посетят самата мина, както и Манхайм (Manheim) – почти обезлюдено село, чакащо същата участ, сполетяла много други, а именно да бъде разрушено. Освен с местни жители, младежите се срещнаха и с активистите, които живеят в гората Хамбах и протестират против изсичането й, което също е пряко свързано с разрастването на мината.

FB_IMG_1565799546652FB_IMG_1565882607984Най-голямото събитие през целия лагер беше организирането и осъществяването на мирна акция, проведена в Кьолн. Тя беше от типа critical rave, а именно – младите активисти предадоха посланието си, танцувайки и пеейки из центъра на града. В демонстрацията се включиха и много местни жители.

Освен в описаните основни акценти на лагера, младежите активно помагаха в кухнята и с почистването. Също така, взеха участие във вечерната програма около лагерния огън – междукултурна вечер, четене на авторска поезия, концерти на местни изпълнители и много други.

Снимки от critical rave може да намерите тук.