Летен лагер мобилизира активисти за климатична справедливост във Франция

Регистрацията приключва на 2 юни.

dsc05995engМежду 20  и 26-ти юли 60 млади европейци, 40 млади французи и съюзници от Глобалния Юг ще се съберат заедно за една седмица за споделяне на умения и мобилизация за общи действия за климата в Бретан, Франция.  Домакини ще бъдат новосформираните Young Friends of the Earth France – les Jeunes Amis de la Terre.

През декември 2015 г., всички погледи ще бъдат насочени към Париж за COP21, дългоочакваната среща на високо равнище на ООН, която да създаде новото глобално задължително споразумение за климата след 20 години преговори. Ако научихме нещо от конференцията в Копенхаген то е, че климатичната криза няма да бъде решена за една нощ. Тя изисква изграждането на силно движение с дългосрочна визия.

Бретан е красив район на Атлантическия бряг на Франция. Районът вече е засегнат от изменението на климата, под формата на повишаващите се нива на морето, замърсяване на водата и почвата в резултат на интензивното индустриално земеделие. Но Бретан също така е място, където хората в миналото са се мобилизирали за околната среда и са спечели важни битки. Летният лагер ще бъде възможност да се свържете с хора, борещи се на местно равнище срещу индустриалното земеделие, ядрената енергия, както и за възобновяема енергия, собственост на общността.

Дати: 20-26 юли 2015

Седмицата ще бъде посветена на:
• споделяне на умения (как се организират мирни акции, принципи на климатичната справедливост, комуникации…),
• споделяне на опит и преживявания,
• информационни сесии по TTIP, РКООНИК и др.,
• какви действия се предприемат срещу мръсната енергия и какви положителни примери има по целия свят,
• връзките между проблемите на расизма, сексизма, класите, национализма и неравенството – защо европейското екологичното движение е предимно бяло и от средната класа, и как ние като активни млади хора можем да променим това?
• как можем да свържем движението за климатична справедливост с други социални движения и борби,
• планиране на мобилизацията ни за Париж и за 2016 г.,
• срещи с местни общности и активисти, борещи се за промяна,
• дейности на открито, като пешеходни преходи, ходене на плаж и т.н.

Присъединете се към нас във Франция да се мобилизираме за климатична справедливост!