МЛАДИ вече с опит в биологичното овощарство

На 28 и 29 март в Пловдив се проведе обучение по биологично овощарство организирано от МЛАДИ За Земята. В мероприятието участваха около 25 души предимно от града и региона, които посетиха теоретичната част на 28 март, а на 29 март се включиха в демонстрационно засаждане на овощни дръвчета.

DSC00065Повечето участници вече са създали или възнамеряват скоро да започнат своя собствена овощна градина, която да отглеждат по възможно най-естествен и щадящ природата начин. Имаше и такива с опит в биологичното земеделие, които събраха нови знания и споделиха уменията си с групата. За да поощрим бъдещите овощари, в края на обучението всеки получи за подарък овощни фиданки, подходящи за биологично земеделие, които да засади в градината си.

Съботният ден беше посветен на теория и се проведе в Читалище Иван Вазов в кв. Коматево. Димитър Стоянов – дългогодишен сертифициран биоземеделец от с.Бачково – запозна ентусиазираните участници с началните стъпки в биодинамичното земеделие и с необходимите грижи за отглеждането на овошки по този способ. След него Ивайло Попов от ЕС „За Земята” говори за тесните връзки между селското стопанство и околната среда и за ползите от късите вериги на доставки, пример за които са успешните фермерски пазари в редица градове в страната. Йордан Великов – независим експерт по ОСП – ни представи как устойчивото селско стопанство може да бъде подпомогнато от Общата селскостопанска политика на ЕС в новия програмен период.

В неделя се проведе практическата част от обучението, където под вещото ръководство на Димитър Стоянов, когото всички вече наричахаЧичо Митко, засадихме 2 праскови и ябълка на терен в Пловдив, предоставен от един от участниците. Акцията привлече и вниманието на съседи, които обещаха да помагат в грижите за плодните дръвчета. DSC00162

За тези от вас, коиото не успяха да се включат на място, лекциите от обучението ще бъдат достъпни на страницата на МЛАДИ За Земята в раздел ресурси в най-скоро време.

Като за финал ще ви споделим съвета на Чичо Митко как да разпознаваме и избираме плодове и зеленчуци от пазара отгледани без или с по-малко химическа намеса – никога да не купуваме онази стока, която ни се е сторила най-красива на външен вид.

Виж още снимки от обучението.