Сезонна, веганска и местно произведена храна – защо не?

По време на международния младежки лагер на мрежата Young Friends of the Earth Europe (YFoEE) и За Земята през месец август 2014, участниците се обединихме около популяризиране на идеята за веганска, сезонна и местно произведена храна. В началото на 2015 ще бъде готова готварска книжка, съдържаща вегански сезонни рецепти от родните места на членовете на мрежата. Българските ястия в книжката са: спаначена супа, таратор, пълнени чушки с гъби и ориз и печена тиква – характерни за всеки от четирите ни сезона. Можете да разгледате снимки от приготвянето на българските рецепти на този линк.

gotvЧрез закупуване на местни храни само през съответстващия им сезон на производство, намаляваме екологичните щети, причинени от продукти, пропътували хиляди мили с кораб или по суша. Така можем да се насладим на полезни за здравето ни пресни плодове и зеленчуци, като повишаваме и доходите на местните земеделски производители и стимулираме местната икономика.

Достъпна, местно произведена храна може да се намери на  Фермерските пазари. В София на пазар „Римска стена“ – всяка събота от 11:00 до 15:00 часа и на пазар „Иван Вазов“ – всяка сряда от 16:00 до 20:00. Подобни пазари има във Варна, Пловдив и Бургас.

От Млади За Земята решихме да ви помогнем по време на прехода към сезонно готвене. За целта започваме нова рубрика на сайта ни, където всеки месец ще публикуваме веган, сезонни рецепти с български продукти.

Предизвикваме Ви да внесете ново вдъхновение в кухнята, изпробвайки нашите рецепти, като може да започнете с:

ПЕЧЕНА ТИКВА

Необходими продукти:

1 средно голяма тиква
1 ч.ч. вода
50 г. натрошени орехи
1/2 ч.ч. захар (по желание за поръсване)

Как да я приготвим?

Обелете тиквата и махнете семките й. Нарежете я на малки парчета или я оставете на по-големи (10-15 см). Наредете парчетата тиква в голяма тава. Поръсете всяко парче с кафява захар. Добавете вода в тавата, за да не загори. Печете на 300 градуса за около 1-1.5 часа. Сервирайте с надробени орехи.

Добър апетит!