Шнипелдиско, Берлински протест срещу ТТИП, градски градини и веселба

От 14 до 17 януари в Берлин се проведе стратегическа среща на работната група по Храна и Земеделие към мрежата Млади Приятели на Земята Европа. В срещата имаше представител на Млади За Земята, които са част от мрежата. Ето и разказът на Кристиян Найденов:

Подобни срещи служат не само за прегрупиране и взимане на решения за текущи и бъдещи кампании, но и за срещи с активисти от други държави. По този начин човек определно открива нови идеи и получава още повече вдъхновение за работата си или изобщо за живот. Освен това, дестинацията на срещата също е определяща и крие много възможности. В случая Берлин предостави на групата ни много интересни събития и места.

Първото място, което посетихме беше една от многото градски градини в немската столица – Prinzessinnen garten (ето и кратко видео). Историята тук е прекално положителна. На мястото на градината е имало малък МОЛ, който обаче не е просъществувал дълго и е бил заличен. За отрицателно време обаче площадката със строителни остатъци се напълнила и с други битови отпадъци. Не след дълго група ентусиасти наемат мястото с идеята да го превърнат в градина където да отглеждат плодове и зеленчуци. Идеята им обаче прераства в нещо много по-голямо. В момента там освен множество различни плодове, зеленчуци и растения, има кошери, отглеждат гъби в дънери, има място за компостиране, а също и барче, което през топлото време посреща музика, веселби и хубави емоции. Освен това градината предоставя няколко работни места (включително за местния градинар), много възможности за доброволчество и пространство за изработване на всякакви неща най-често от различни остатъчни материали или „боклуци“ както ги наричат някои хора.

На следващата вечер посетихме Schnippeldisco организирано от Slow Food Youth Deutschland и младежката екологична мрежа BUND Jugend. Шнипелдиско е съчетание на приятното с полезното преди нещо голямо да се случи. Докато неизвестен за мен Dj пускаше музика, присъстващите (а те бяха много) се забавляваха белейки и режейки картофи, моркови, чесън, лук, цвекло, зеле и тиква, разбира се не и без консумацията на бира и греяно вино. Други пък приготвяха сандвичи. Всичко това щеше да се превърне в храна за участниците в демонстрацията срещу ТТИП, която щеше да се случи на следващия ден.
Снимки
Видео от стари издания на Шнипелдиско

А това беше и следващото събитие, в което нашата група взе участие. Имахме честта да сме част от 23,000 души протестиращи срещу Трансатлантическто търговско споразумение между САЩ и ЕС, наред с още 130 трактора притежание на фермери дошли да изразят мнението си за ТТИП. Навсякъде имаше банери, плакати, знамена и страшно много музика, която сгряваше хората в този минуспетградусов ден. Честно да си кажа имах чувството, че съм по-скоро на движещ се по улиците фестивал с много шарени хора облечени в най-различни костюми, отколкото на протест. Полиция почти нямаше, но за сметка на това имаше много екотоалетни, но от истинските – от дърво и с трици.
Видео
Видео2

След протеста се насочихме към сградата на Фондация “Хайнрих Бьол”, която беше предоставила пространството си за да могат демонстрантите да си отдъхнат и да хапнат топла супа.

Вечерта прекарахме в едно училище, което беше приютило за демонстрацията млади активисти от различни краища на Германия. А освен много био бира, програмата предложи различни работлници, в които се включихме чрез размяна на семена.

По този начин премина атрактивната част на стратегическата среща на работната ни група. Останалото време прекарахме в къща за гости, където обсъждахме плановете си за 2016 – да спрем ТТИП; по какъв начин да накараме хората да купуват повече местна храна, да отглеждат билки и подправки вкъщи, да компостират и да не пазаруват от големите компании и магазини като Макдоналдс, Кауфланд, Карфур, Била и т.н. Разбира се, наивно беше да си мислим, че е възможно да се справим с това огромно предизвикателство, но пък мисленето в тази посока определено е полезно! Не правя сравнение със ситуацията тук в България, не си казвам, че там е по-организирано и има повече хора, но си мисля през цялото време, че определно има какво да научим от различните движения там и задължително трябва да „крадем“ идеи!

Shnippeldisco

ShnippeldiscoShnippeldiscoShnippeldisco

Shnippeldisco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wir haben es satt demo Wir haben es satt demo Wir haben es satt demo Wir haben es satt demo Wir haben es satt demo Wir haben es satt demo Wir haben es satt demo Wir haben es satt demo